Kasteel Keukenhof

11 december 2015

Het kasteel, dat geen kasteel was, maar een buitenplaats

Bij ons om de hoek.tn_1390670022
Weer een puzzelstukje op zijn plaats, zodat onze vaderlandse geschiedenis steeds een heel klein beetje inzichtelijker wordt.
Een rondleiding, onder bezielende begeleiding van een super enthousiaste gids met een ongelofelijke hoeveelheid parate kennis, door het kasteel gehuld in kerstsfeer. Schitterende kerstdecoraties op een fantastische locatie. Wat een rijkdom aan meubels, schilderijen en porselein en een poppenhuis, niet oud maar wel erg leuk.IMG_4311

Jip en ik zijn al een paar keer wezen wandelen op het landgoed of eigenlijk buitenplaats. De tuinen, waaronder de beeldentuin, het Frederikshof (vernoemd naar de dromerige Frederik, die in het hof en het speelhuis, de rust kon vinden, die hij zo hard nodig had) en ‘het Ommetje van Meneer’, zijn prachtig en naast het kasteel is er een koetshuis, tuinhuis, speelhuis, kinderboerderij met educatieve ruimte, het Elzenbos, het restaurant van ‘Tante Alie’ en nog veel meer. Zo blij dat het om de hoek is en dat we een museumjaarkaart hebben.

Een klein stukje van de geschiedenis

In de Middeleeuwen was er zand nodig voor de bouw in de steden, die explosief groeiden. Om aan zand te komen werden stukken duin afgegraven en verkaveld.
De kavel ‘Keukenduin’ is het gedeelte van het landgoed van Slot Teylingen waar de opbrengsten (wild, vee, kruiden, bessen) voor de keuken van het Slot vandaan kwamen en vormt de oorsprong van de naam ‘Keukenhof’.
Adriaen Maertenz. Block, een voormalig commandeur van de VOC in de Molukken koopt de kavel en laat in 1642 een landhuis bouwen. Wat in deze tijd heel hip was. In de zomer trokken de welgestelden naar hun buitenplaatsen om de steden met hun stinkende grachten te ontvluchten.
Cecilia Maria van Steengracht van Oostcapelle was een van de bewoonsters van het kasteel. Door haar perfectionisme, verzamelwoede en, volgens de gids, erg verwende gedrag, zorgde ze ervoor dat de buitenplaats de allure van een waar kasteel verwierf, met dito tuinen, landerijen en bossen.