Voeding

Onze honden zijn carnivoren, Latijns voor vleeseters. Maar hoe zit dat nou. Want de meeste honden eten van alles. Dat onze honden alles eten wat ze voorgeschoteld krijgen, heeft niets te maken met dat ze carnivoren zijn. Ik kan het sterker vertellen. Een konijn is een herbivoor, Latijns voor planteneter. Maar als ik de kippen voerden die voorheen bij de konijnen woonden, en de kippen kregen het vlees dat over was, dan smulden de konijnen hier heerlijk van mee. Onze dieren zijn gewend om te eten wat ze van ons krijgen, ze zullen er niet over nadenken of ze dat in de natuur ook zouden eten en of het goed voor ze is. Over het algemeen zitten er veel suikers in onze voeding, ook in ons gebraden of gestoofde vlees (oa. door bakboter en saus) en net als wij vinden onze dieren dit heerlijk. Maar wat is dan het verschil tussen een carnivoor, een herbivoor, een bacterivoor, een detrivoor en een omnivoor. De indeling is gebaseerd op het voedsel dat ze oorspronkelijk consumeren: respectievelijk dierlijk, plantaardig, bacterieel, dood organisch materiaal en zowel dierlijk als plantaardig.

De Carnivoor
P9120053
De kenmerken

Ik beperk me hierin tot de zoogdieren.

De verschillen zijn talrijk, de meest in het oog springende is, dat een carnivoor een roofdier is. De ogen van een carnivoor zijn naar voren gericht, omdat ze goed afstand moeten kunnen inschatten om hun prooi te vangen.

Het verschil in gebitten is misschien wel het duidelijkste kernmerk.Een carnivoor heeft grote hoektanden om zijn prooi te doden en knipkiezen om de prooi in stukken te scheuren…

Brok & blik versus vers vlees

Aan de hand van dit duidelijke overzicht wil ik je laten zien, IMG_3550dat er heel veel voordelen te noemen zijn om je hond versvlees te geven….

 

 

 

Een natuurlijke ondersteuning van het oudere dier
Als een dier ziek is, gaan we ermee naar de dierenarts. MaarAfbeelding Raven 16 jaar! met een hond die plots midden in de kamer poept? Of die opstaat, vastberaden naar de deur wandelt maar halverwege niet meer lijkt te weten wat hij precies van plan was? Die vaak een tijd in gedachten verzonken blijft staan of alleen maar lijkt te slapen? Of met de kat die ineens nachtelijke concer­ten weggeeft, het naast de bak doet in plaats van erop en niet meer lijkt te beseffen wat er om hem heen gebeurt? Die een beetje doelloos rondwandelt?Als alle lichamelijke oorzaken zoals een verminderd gehoor of gezichts­vermogen, een verstoorde nier­functie of een slechte schildklierwerking na gedegen onderzoek zijn uitgesloten blijft er vaak maar één diagnose over: cognitief disfunctie syndroom, oftewel dementie. ‘Hij wordt oud’. En als een dier oud wordt en dergelijke ouderdomskwalen gaat vertonen dan nemen we deze vaak voor lief. De diagnose is moeilijk te stellen – deze bestaat vaak alleen uit uitsluiting van alle andere lichamelijke oorzaken -, de vermoedelijke oorzaken zijn divers en reguliere medicatie biedt weinig soelaas. Niets aan te doen dus en bovendien, ‘hoort het er bij’, toch…..?