Cursus ‘De Intelligentie van Honden’

Een geweldig goede cursus over de intelligentie van honden.
Plaats: Vrije Universiteit Amsterdam
Datum: 27 februari en 5 maart
Door: Dr. Esteban Rivas

Wat ik allang wist en Jip ook, honden zijn intelligent en worden net als andere dieren vreselijk onderschat. Wij mens-dieren kunnen waanzinnig veel van ze leren, als we er maar open voor willen staan.
De onderzoeken naar de intelligentie van honden staan nog in de kinderschoenen. Het is een vrij nieuwe manier van omgaan met honden. Eén van de dingen, die naar voren kwam tijdens een bepaald onderzoek, is dat honden gevolgtrekking hebben en dat ze leren door iets gezien te hebben. Je kunt een hond ook leren, dat hij iets gaat leren. Je leert hem dus in feiten één commando, in een onderzoek leerden de honden het commando ‘do it’. Na het commando aangeleerd te hebben, kan de begeleider van een hond, bijv. een stoel aanraken of iets oppakken en elders neerleggen. Door het geven van het commando ‘do it’ zal de hond hetzelfde doen. Tussen het aanraken van de stoel of het oppakken van het object en het geven van het commando kan een langere tijd zitten, bijv. een dag. De hond weet wat hij doen moet, als het commando gegeven wordt.
Als ondersteuning van de cursus werd gebruik gemaakt van het boek ‘De Wijsheid van honden’ van Brain Hare & Vanessa Woods. Een must have voor hondenliefhebbers.

De behandelde onderwerpen tijdens de cursus:
Domesticatiegeschiedenis van honden.
Begrip van menselijke communicatieve signalen.
Taalonderzoek en Intentionele communicatie.
Begrip van het zien, horen en weten van mensen.
Basale en fysieke cognitie.
Social leren en imitatie.
Samenwerking, cognitie en empathie.